Leden

V zimní zahradě, za oknem nebo ve skleníku můžeme začít pěstovat už nějakou zeleninu nebo bylinky. V lednu startuje především předpěstování kedluben, zelí, rajčat, paprik nebo okurek. Všeobecně jde o rostliny s dlouhou vegetační dobou. Patří sem ale i řeřicha, roketa, baby saláty a také bazalka a kozlíček.

Pokud jste se rozhodli, že se do předpěstování pustíte, připravte si velkou misku, substrát, průhlednou fólii a semínka zvolené zeleniny.
Výsevní misku naplňte do dvou třetin substrátem, který neobsahuje moc živin a na něj nasypte vybraná semínka. Opět naneste tenkou vrstvu hlíny a vše opatrně zalijte odstátou, ideálně vlažnou vodou.

Poté přikryjte misku průhlednou fólií a umístěte ji na teplé, ale stinné místo. Určitě není vhodné položení na topení. Ideální teplota pro pěstování je do 22°C.

Jakmile začnou semínka rašit, začněte jim několikrát denně fólii odkrývat. Zajistíte jim tak dostatek vzduchu a také potřebného světla.
A pokud toužíte sklízet nějaké výpěstky už nyní, zkuste si doma zasadit například řeřichu. Tato jedna z nejzdravějších potravin vás skvěle naladí.